niedziela

КАРТА ПОЛЯКА: ПОВНИЙ ПЕРЕЛІК ЗМІН.

КАРТА ПОЛЯКА: ПОВНИЙ ПЕРЕЛІК ЗМІН 


2 вересня 2016 року набули чинності нові правила по карті поляка: ПМЖ в Польщі видається безкоштовно, громадянство через рік, щомісячну допомогу на кожного члена сім’ї …

13 травня 2016 Сейм Польщі прийняв поправки до Закону про Карту Поляка, а також змінив ряд інших взаємопов’язаних законів: про польське громадянство, про іноземців в Польщі. 1 червня новий документ був опублікований в державному віснику і з 2 вересня 2016 поправки до законів набирають чинності ( через 3 місяці після офіційного опублікування ).

Що пропонує новий закон про Карту Поляка і польське громадянство:
  • Отримати Карту Поляка можна на території Польщі у воєводств. До 2017 року буде визначено перелік, в якому воєводстві, громадяни яких країн мають право отримувати карту поляка.
  • Польська багаторазова віза на підставі Карти Поляка видається безкоштовно. – Дана норма вже діє в Польських консульствах на території Білорусі.
  •  Постійне місце проживання в Польщі на підставі Карти Поляка видається безкоштовно – раніше було 640 злотих за розгляд заяви та 50 зл. за видачу карти .
  • Особа, яка має карту поляка, після звернення за постійним дозволом на проживання в Польщі може розраховувати на грошову допомогу.
  • Іноземець, який отримав дозвіл на проживання на підставі польського походження має право отримати громадянство в Польщі після 1 року безперервного проживання (раніше було 2 роки).
  • Процедура надання польського громадянства для таких осіб обходиться безкоштовно.

      Розмір грошової допомоги для власників Карти Поляка . Власник карти поляка і чоловік протягом перших 3 місяців отримують від польської держави по 925 злотих, з 4 по 9 місяць – по 555 злотих. Якщо у подружжя є діти, то за кожну дитину в перші 3 місяці належить 462,5 злотих, з 4 по 9 місяць – 277,5 злотих.

Кілька важливих моментів по грошовій допомозі:

  • Просити фінансової підтримки може тільки власник Карти Поляка, який перед цим звернувся за постійним дозволом на проживання в Польщі.
  • Грошова допомога не обкладається податком на доходи і не залежить від розмірів заробітку її одержувача.
  • Виплати фіксовані і не можуть перевищувати 9 місяців.
  • Грошову допомогу припиняють виплачувати після позбавлення постійного виду на проживання (наприклад, після надання громадянства).
  • Виплати проводяться до тих пір, поки в польському річному бюджеті є гроші, закладені на дану графу витрат.
  • Звертатися за фінансовою допомогою можна тільки з 1 січня 2017 року , так як в уже прийнятому на 2016 рік польському бюджеті не передбачено такої графи витрат.

Коли можна звертатися за дозволом на проживання . Для володарів карти поляка або мають польське походження не має значення як довго вони жили в Польщі і жили взагалі. Після приїзду в Річ Посполиту можна відразу звертатися за ПМЖ, але варто врахувати, що наявність зайнятості в Польщі більш позитивно впливає на остаточне рішення з питання.


Що значить безперервне проживання в Польщі? Поняття безперервне проживання розтлумачується в Польському Законі про іноземців – безперервним вважається таке проживання, коли іноземець не відлучався з території Польщі на термін більше, ніж 6 місяців, а сумарний період, який він був відсутній в Польщі не перевищує 10 місяців .