piątek

2. Польський алфавіт. Вчимо букви польської мови.

2. Польський алфавіт. Вчимо букви польської мови.


Базою алфавіту польської мови вважається латиниця, до якої включені такі діакритичні знаки, як: «kreska» (ć, ń, ó, ś, ź), точка над літерами «kropka» (ż), нижній «хвостик» «ogonek» (ą, ę), поперечна риса (ł). Польський алфавіт укупі з чеським є різновидами слов'янської писемності. У свою чергу, на чеському алфавіті базуються основи словенської, хорватської і словацької мов, а на польському - кашубської.

У складі польського алфавіту налічується 32 букви, з яких 9 голосних і 23 приголосних.

 Крім цього, для позначення окремих звуків використовуються поєднання букв (диграфи - дві літери, які позначають один звук): ch, dz, dż, sz, cz, dź, rz, szcz.




Коли ми вчимо літери польського алфавіту, важливим моментом є загострення уваги на відсутність у його складі букв q ( ку ) , v ( фау) та x ( ікс ) , в той час як в усній розмові і різних назвах вони періодично зустрічаються . Якщо ми пишемо рядкові , прописні літери в словах запозичених з інших мов, то передаємо їх поєднаннями, наприклад kw , ks , w , gs. Ряд звуків при написанні має кілька видових форм : [ x ] пишеться як h або ch , [ж] як ż або rz , [у] як u або ó . У польській мові є голосні , вимова яких здійснюється в ніс: Ę , ę вимовляється [ ен ] , Ą , ą вимовляється [ він ] . Що стосується наголосу, у всіх словах він падає на передостанній склад (окрім, звичайно, винятків).

Зручно вивчати польський алфавіт онлайн, за допомогою аудіо -і відеоматеріалів, так як важливим моментом є засвоєння правильної вимови . Вивчення цієї мови стане цікавим процесом тому , що він має одне коріння з російською . Добре засвоюється програма польської мови дітьми дошкільного та початкового шкільного віку. Спеціально розроблені методики вивчення алфавіту для дітей онлайн в домашніх умовах і здійснення перших кроків у читанні , в які включені барвисто оформлені букви для дітей, націлені на підвищення інтересу до мови.

У таблиці нижче наведені букви польського алфавіту, наближене звучання в українській транскрипції, точне звучання через Міжнародний фонетичний алфавіт (International Phonetic Alphabet - IPA) і, звичайно ж, приклади. Для ефективності рекомендуємо Вам вимовляти кожен окремий звук і слова в прикладах вголос.

Польський алфавіт з прикладами (таблиця)

Відео урок - Вимова польських букв з прикладами



Відео - Вимова у польській мові



Польський алфавіт з прикладами (таблиця) Джерело: http://polski.at.ua/index/fonetika/0-4© Polski - вивчення польської мови онлайн